e-handel – EU’s forbrugerrettighedsdirektiv afføder klager

EU’s forbrugerdirektiv betegnes som juridisk makværk. Nu klager Ecommerce Europe og danske FDIH

e-handel og lovgivning

Forbrugerdirektiv møder kritik

Ecommerce Europe og de tilsluttede nationale organisationer er i øjeblikket ved at udsende klagebreve til politikere i hele Europa på grund af utilfredshed med det nye Forbrugerrettighedsdirektiv. Heri indgår en række bestemmelser om fortrydelsesret og tilbagebetaling, som vurderes at være til stor skade for europæisk e-handel.

Kritikpunkter

Direktivet indeholder, ifølge FDIH, blandt andet bestemmelser om:

  • Vi kan risikere at skulle betale tilbage til kunder, der bruger fortrydelsesretten – inden netbutikken har modtaget varen retur
  • Kunden kan trække returnering af varer fra fortrudt køb i op til 28 dage efter købet (14 dages returret + 14 dage for kunden til at returnere varen)
  • Kunder, der bruger varer men så alligevel fortryder, skal have penge retur mod et afslag i returbeløbet

FDIH på barrikaderne 

Herhjemme arbejder FDIH også på at få direktivet ændret, men erkender at det bliver svært. Henrik Theil fra FDIH udtaler: Det politiske forlig i EU, der fik direktivet vedtaget i november 2011, indeholder efter FDIHs opfattelse en mistænkeliggørelse af virksomhederne, samtidig med at forbrugerne er forsøgt gjort ansvarsfrie for egne handlinger. En sådan skævvridning af ansvarsfordelingen mellem parterne i en handel er utilfredsstillende og dybt uhensigtsmæssig, og det fremmer ikke e-handelen. Vi arbejder nu hårdt på at gøre både vores egne folketingsmedlemmer og de danske medlemmer af Europaparlamentet opmærksomme på, at direktivet skal ændres. Desværre når vi nok at se gennemførelsen af direktivet i flere lande, indedn der sker ændringer. Og med det kommende valg til Europaparlamentet næste år, er der næppe fokus på ændring af direktivet hos de ansvarlige i EU. Så nu må de danske politikere presse EU til at revidere direktivet.”

Få mere at vide

Du kan læse høringssvaret her: e-handel

 

Kilde: www.fdih.dk